- Het recept voor de vloeistof van de Zwitserse farmaceut Roche voor coronatests is nu wel beschikbaar voor ziekenhuislaboratoria.
- Roche wilde aanvankelijk het recept voor zichzelf houden. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zou het bedrijf daarop aanspreken.
- Ziekenhuislabs moeten de zelfgemaakte vloeistof ook zelf testen. Dat kost tijd, personeel en tests die voor patiënten nodig zijn.
Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten.
De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.
Een recept om een voor coronatests benodigde vloeistof te maken is “vrijelijk beschikbaar”, zei de baas van de Nederlandse tak van de Zwitserse farmaceut Roche, Esther de Rooij, donderdag bij het tv-programma Jinek.
Ook alle informatie om ermee tot een goede werkwijze te komen, stelt het bedrijf ter beschikking aan ziekenhuislaboratoria, zei ze. Maar zelf maken kost ziekenhuizen wel kostbare tijd, testmateriaal en personeel, waarschuwde de topvrouw.
Het bedrijf stond donderdag vol in de schijnwerpers tijdens het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak van het kabinet. Roche zou het recept van een vloeistof die nodig is voor de tests voor zichzelf houden. Daardoor zouden ziekenhuizen de stof niet zelf kunnen maken, terwijl ze er dringend om verlegen zitten.
In de talkshow zei De Rooij echter dat het niet gaat om een "geheim recept" en dat alles "is opgelost". De vloeistof, de zogeheten lysisbuffer, is weer voorradig. Als laboratoriums deze zelf willen maken, is dat ook mogelijk en "prima".
Kwaliteit controleren
Maar dan moeten de labs ook zelf de kwaliteit van de vloeistof controleren, zei De Rooij. En dat kost volgens haar "tijd, dat kost mensen" die dan niet patiënten kunnen testen. "Plus daarbij, je moet dan testen gebruiken die je eigenlijk voor patiënten wil gebruiken." Daarom zou dat "ook niet een hele slimme oplossing" zijn.
Eerder donderdag had een woordvoerder van Roche al wel gezegd dat het recept op internet te vinden is, maar was nog onduidelijk of informatie over de werkwijze ook vrij gegeven werd. 'Coronaminister' Hugo de Jonge beloofde de Kamer dat hij bij het bedrijf zou aandringen op het vrijgeven van alle benodigde informatie.
Dat is volgens De Rooij dus overbodig. Waarom De Jonge dat anders ziet, is volgens haar "een goede vraag". Hij laat zich leiden door de media-aandacht, suggereerde De Rooij.
Lees meer over het coronavirus:
- Duitse autotoeleverancier Bosch heeft een coronatest ontwikkeld die binnen 2,5 uur uitsluitsel geeft
- Sinaasappelsap dreigt fors duurder te worden door de coronacrisis – ook al is het niet zo gezond als mensen denken
- Er zijn volgens minister De Jonge volgende week 1.600 ic-bedden beschikbaar – dat is genoeg als de RIVM-voorspellingen kloppen
- Sommige restaurants stoppen alweer met thuisbezorging uit angst het coronavirus te verspreiden – en het levert ook te weinig op